Uczniowie klas III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 1 w Zgierzu wzięli udział w wyjątkowych warsztatach kulinarnych, w których wykorzystywano ekologicznych produkty najwyższej jakości: mięsa, kasze i warzywa. Zajęcia odbyły się pod okiem ekspertów ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia“ w ramach projektu „Wybieram Polskie Eko“ dofinansowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Gościem specjalnym warsztatów był pasjonat gotowania i znawca sztuki kulinarnej Carlos González-Tejera
Dzielił się z uczniami informacjami na temat zasad wyboru najlepszych produktów oraz ich optymalnej obróbki. Młodzież miała okazję wykazać się pomysłowością i umiejętnościami w praktyce. Dzięki temu powstały gulasze, zrazy, kreatywnie przyrządzone warzywa. – Pokazujemy młodzieży, jak zrobić coś dobrego z produktów bardzo wysokiej jakości i jak ich nie zepsuć. Uczymy, jak twórczo wykorzystać skrawki mięsa np. na farsz lub pasztet – zgodnie z duchem zero waste – wyjaśniała Agnieszka Wieczorek, jedna z prowadzących warsztaty.